Різниця між аналоговим і цифровим зв'язком
Стандарт DMR призначений для роботи в межах існуючих ліцензованих частотних діапазонів з розносом каналів 12,5 кГц, що використовуються в сухопутному рухливому радіозв'язку (портативні та мобільні радіостанції). Стандарт DMR забезпечує передачу голосу, даних, і інших додаткових послуг.
Користувач, маючи в експлуатації ряд аналогових радіостанцій, коли придбає нові стандарта DMR може бути впевнений, що нові станції добре функціонують як в «цифровому» стандарті, так і легко спрягаються зі старим парком аналогових радіостанцій. Це дозволяє здійснити перехід на цифрові види зв'язку поступово, не змінюючи всі радіостанції одночасно, а в міру заміни всього парку відразу перейти на цифровий високоякісний зв'язок.
Під якістю мається на увазі, не тільки розбірливість, а передача інтонації й індивідуальних особливостей мови абонента. Цілком достатнім для розуміння вважається передача мови в оцифрованному вигляді зі швидкістю в каналі 1,2 кбіт / с, однак при такій швидкості не передаються індивідуальні особливості мови. В радіостанціях стандарту DMR мовна інформація оцифровується і передається зі швидкістю в каналі 3,6 кбіт / с, що позитивно позначається на якості передачі мовного повідомлення.
Перетворення мовної інформації в цифрову і навпаки дуже складний процес. В радіостанціях стандарту DMR за перетворення мови відповідає протокол АМВЕ2+, який оцифровує тільки основні фонеми мови. Тим самим, при оцифрування мови протокол перетворює не весь вхідний спектр мовного діапазону, а необхідну кількість вузькосмугових частин спектра мови - основних фонем. У канал зв'язку передаються тільки відомості про характер мовних фонем вихідної мови. Таким чином, протокол, кодуючи мовні повідомлення, «вирізає» й не передає абоненту всі сторонні шуми, які присутні при обміні між кореспондентами. Звук машини, яка проїжджає повз не буде фонемой, тому що фонема відноситься тільки до людської мови. Звук закіпаючого чайника, відбійного молотка, шум лісу, вода що капає - всі ці звуки не є фонемами, не аналізується протоколом, так як не пов'язані з людською мовою і тим самим не передаються абоненту. Абонент на прийомі чує якісну вимову без сторонніх шумів.
Ще одна велика перевага цифрової обробки - це можливість реалізації "вузькополосної передачі". Це забезпечує передачу мовного повідомлення з мінімальною кількістю переданих даних. Таким чином, протокол AMBE2 + достатньо ширини смуги - 6,25 кГц. (Що складає половину ширини смуги стандартних аналогових технологій, яка становить 12,5 кГц), а методи обробки і корекції помилок сприяють поліпшенню мовної розбірливості, збереженню якості мови при передачі в умовах сильних шумів.
Радіостанція, працюючи на одному з каналів на «передачу» реально випромінює тільки половину часу, і отже витрачає в два рази менше енергії. На практиці економія заряду акумуляторної батареї досягає 25-35% в залежності від умов експлуатації.
Аналогові та цифрові радіостанції мають однакову чутливість, а при однаковій вихідній потужності радіостанцій DMR, завдяки цифровій обробці сигналу, мають дещо більшу зону покриття при однаково високій якості зв'язку.
Цифрова обробка сигналу, що застосовується в цифрових радіостанціях DMR, має ще одну перевагу - це реалізація шифрування мови без втрати якості. Причому шифрування не просто ініцілізується, а встановлюється споживачем у вигляді введення індивідуального ключа. І ви можете бути впевнені, що ніхто зі сторонніх, вас не зможе прослухати.
І так, підведемо підсумок. До переваг радіостанцій DMR відносяться:
  1. збільшення часу роботи від аналогічної акумуляторної батареї на 25-35%;
  2. високоякісний надійний зв'язок;
  3. стійкість до перешкод;
  4. мінімальне падіння якості зв'язку, при віддаленні користувачів один від одного;
  5. захист інформації, цифрове шифрування переданої мовної інформації;
  6. сумісність новим обладнанням стандарту DMR зі старим парком «аналогового обладнання»;
  7. простота у використанні і можливість застосування всіх додаткових функцій стандарту DMR, що дозволяє створювати розгалужені радіомережі.
2020-07-10 12:00

Форма запиту комерційної пропозиції

All Rights Reserved @ 2024 ALLIS